surf_waves_shore_ocean_beach_sea_windy_rough-1333825.jpg!d

Hvad er depression?


Depression rammer anslået en ud af 15 voksne (6,7%) i et givet år. Og hver sjette person (16,6%) vil opleve depression på et eller andet tidspunkt i deres liv. Depression kan forekomme når som helst, men vises i gennemsnit først i slutningen af teenageårene til midten af 20’erne. Kvinder er mere tilbøjelige end mænd til at opleve depression. Nogle undersøgelser viser, at en tredjedel af kvinderne vil opleve en alvorlig depressiv episode i deres levetid. Der er en høj grad af arvelighed (ca. 40%), når førstegradsslægtninge (forældre / børn / søskende) har/har haft en depression.

 
Depression er forskellig fra tristhed eller sorg

En nærtståendes død, tab af et job eller afslutningen af et forhold er ubehagelige oplevelser, der kan være svære at udholde. Det er normalt, at følelser af tristhed eller sorg udvikler sig som reaktion på sådanne situationer. Dem, der oplever tab, kan ofte beskrive sig selv som “deprimerede”.

Men at være trist er ikke det samme som at have en depression. Sorgsprocessen er naturlig og individuel for hver enkelt person og deler nogle af de samme træk ved depression. Både sorg og depression kan indebære intens tristhed og tilbagetrækning fra sædvanlige aktiviteter. De er også forskellige på væsentlige  måder:

  • I sorg kommer smertefulde følelser typisk i bølger, ofte blandet med positive minder om den afdøde. I en svær depression mindskes humør og / eller interesse (glæde) i det meste af tiden.
  • I sorg opretholdes ens selvværd typisk som normalt. I en alvorlig depression er følelser af værdiløshed og selvafsky almindelige.
  • I sorg kan dødstanker dukke op, når man tænker på eller fantaserer om at “slutte sig til” den afdøde. Ved en svær depression kan tanker være fokuseret på at afslutte ens liv på grund af at føle sig værdiløs, ikke at have fortjent at leve eller ikke er i stand til at klare smerten ved ens depression.
  • Sorg og depression kan opstå på samme tid for nogle mennesker. En elskedes død, at miste et job eller blive offer for et fysisk overfald eller en større katastrofe kan føre til depression. Når sorg og depression opstår samtidig, er sorgen mere alvorlig og varer længere end sorg uden depression.


Det er vigtigt at skelne mellem sorg og depression for at kunne hjælpe folk med at få den hjælp, støtte eller behandling, som de har brug for.

 
Risikofaktorer for depression

Flere faktorer kan spille en rolle i depression:

  • Biokemi: Forskelle i menneskers kemi i hjernen kan bidrage til depression.
  • Genetik: Depression kan løbe i familier. Hvis en enægget tvilling fx har depression, har den anden 70 procent chance for at få lidelsen engang i livet.
  • Personlighed: Mennesker med lavt selvværd, der let bliver overvældet af stress, eller som generelt er pessimistiske synes at være mere tilbøjelige til at opleve depression.
  • Miljømæssige faktorer: Kontinuerlig udsættelse for vold, mobning,  forsømmelse, misbrug eller fattigdom kan bl.a. gøre nogle mennesker mere sårbare over for depression.


Kunne du tænke dig at få en gratis uforpligtende online forsamtale ved en psykolog? Så kontakt mig på: katrine.valuebasedliving@gmail.com

Læs mere om min erfaring og kvalifikationer som psykolog her

Læs mere om hvordan du får mest muligt ud af terapi her