italy_cala_gonone_air_sky_clouds_partly_cloudy_atlantic_mediterranean-536457.jpg!d


Hvad er angst(lidelser)?


Angst er en naturlig følelse, som vi alle kender til. Men for nogle bliver angsten langvarig og så intens, at den kan hæmme en i at gøre almindelige dagligdagsting. Angstlidelser vurderes faktisk til at være den mest hyppigt forekommende psykiske lidelse i Danmark. Størstedelen af mine klienter der går i et terapiforløb hos mig døjer med angst i en eller anden grad. 


Hvad er almindelig angst?

Angst er din krops naturlige reaktion på noget der føles farligt, der kan omhandle en følelse af nervøsitet, frygt eller uro. Angst kan blandt andet opstå, når man bekymrer sig over noget i fortiden eller fremtiden. Den første skoledag, at tage til en jobsamtale eller at holde en tale kan fx få de fleste til at føle sig nervøse.

Når vi oplever angst, aktiveres kroppens ‘kamp eller flugt’ respons. Denne respons er kroppens måde at beskytte en på i en faretruende situation. Responsen omhandler en række ændringer i kroppen, hvilket bl.a. er frigivelse af adrenalin og en stigning i hjerterytmen, der fx hjælper en med at være stærkere (kæmpe) eller med at bevæge sig hurtigere (flygte) – alt sammen meget nyttigt, hvis man fx er under angreb, men ikke særlig nyttigt, hvis man fx skal i supermarkedet. Angst på kort sigt, hvor der er en reel fare, kan derfor være nyttigt, men længerevarende angst, der påvirker ens hverdag negativt i en længere periode, kan være tegn på en potentiel angstlidelse.


Typiske symptomer på angst

Angst kan føles forskelligt fra person til person. Man kan fx føle angsten som sommerfugle i maven eller hjertebanken. Man kan også have en følelse af kontroltab. Andre måder man fx kan opleve angst på omhandler blandt andet panikanfald, mareridt og ubehagelige tanker eller erindringer, som man ikke føler, at man kan kontrollere.

Nogle overordnede symptomer på angst omhandler fx:

 • Øget puls
 • Svimmelhed
 • Kvalme
 • Anspændthed
 • irritabilitet
 • Hurtig vejrtrækning
 • Rastløshed
 • Koncentrationsbesvær
 • At have svært ved at falde i søvn
 


Hvad er en angstlidelse?

Det er normalt at være bekymret fx for at flytte til et nyt sted, starte et nyt job eller at skulle holde et oplæg foran fremmede. Denne type angst er ubehagelig, men den kan også motivere en til at yde sit bedste. Almindelig angst er en følelse, der kommer og går, men som ikke påvirker ens hverdag negativt.

I tilfælde af en angstlidelse kan følelsen af frygt være hos en hele tiden. Denne type angst kan få dig til at stoppe med at gøre ting,  som du ellers førhen har været glad for at gøre. I ekstreme tilfælde kan angsten fx forhindre dig i at gå ind i en elevator, krydse gaden eller endda forlade dit hjem. Hvis den ikke behandles, kan angsten blive ved med at blive værre. Hvis man har en reel angstlidelse vil ens symptom på angst være mere invaliderende og resultere i signifikant ubehag eller signifikant funktionsnedsættelse i personlige, familiemæssige, sociale, uddannelsesmæssige, arbejdsmæssige områder eller i andre vigtige funktionsområder. Og før der er tale om en angstlidelse skal denne funktionsnedsættelse ikke blot have stået på et par dage men i en længere periode.

Eksempler på angstlidelser (kort beskrevet):

 • Separationsangst: frygt for at være væk hjemmefra/fra tætte relationer.
 • Helbredsangst: angst for dit helbred (tidligere kaldet hypokondri).
 • Generaliseret angst: generel ængstelighed eller overdreven frygt fokuseret på flere hverdagsbegivenheder, der oftest omhandler familie, sundhed, økonomi og skole eller arbejde.
 • panikangst: gentagne panikanfald på uventede tidspunkter. En person med panikangst kan desuden have frygt for det næste panikanfald.
 • Fobi: overdreven frygt for et bestemt objekt, en situation eller aktivitet.
 • Socialangst: ekstrem frygt for at blive bedømt af andre i sociale situationer.
 • Tvangslidelse (OCD): tilbagevendende irrationelle angste tanker (tvangstanker), der fx får dig til at udføre en specifik adfærd gentagne gange for at undgå angsten (tvangshandlinger).


Der kan være forskellige årsager til, at man udvikler en angstlidelse, men det skyldes typisk et samspil mellem forskellige sociale, psykiske og biologiske faktorer. Noget af det, der fx kan udløse en angstlidelse kan være længerevarende mistrivsel og/eller stress pga. forskellige beslastninger enten i ens privatliv eller arbejdsliv.


Døjer du med angst? 

Jeg jeg er uddannet psykolog og har en stor interesse for, viden om og bred erfaring med behandling af angst. Jeg har lavet et online kursus: teknikker til at håndtere din angst. Kurset er designet til dig, der kæmper med en hver form for angst, som påvirker din hverdag negativt, og til dig som ønsker at få en dybere forståelse af din angst samt ønsker at lære at benytte forskellige evidensbaserede, enkle og anvendelige teknikker af høj faglig kvalitet til at håndtere din angst. Du kan læse mere om kurset samt købe det her


Det får du i kurset: teknikker til at håndtere din angst

 • 9 Lydlektioner af sammenlagt 105 minutters varighed.
 • 16 opgaver med forskellige teknikker til at håndtere din angst.
 • Kvalitetssikring: kurset er lavet på baggrund af evidensbaserede terapeutiske tilgange og teknikker.
 • Høj faglig kvalitet formidlet af en psykolog med stor viden om og bred erfaring med behandling af angst på en letforståelig og anvendelig måde.
 • Kurset er tilgængeligt med det samme – du får en mail med ubegrænset adgang til kurset efter køb.
 • Tilfredshedsgaranti – er du ikke tilfreds med kurset, kan du få dine penge tilbage i op til 7 dage efter køb.
 • Ved køb af kurset kan du få 15% rabat på terapisessioner hos mig i et år efter køb af kurset. Hvis du allerede går i et terapiforløb hos mig, kan du få 15% rabat på kurset.


Lyder mit online kursus som noget for dig? Så kan du købe det her , hvorefter du har direkte og uendelig adgang til kurset, således du kan arbejde med din angst når som helst. 

Kunne du tænke dig at få en gratis uforpligtende online forsamtale ved en psykolog? Så kontakt mig på: katrine.valuebasedliving@gmail.com

Læs mere om min erfaring og kvalifikationer som psykolog her