billede 2


5 måder til at tackle angst

Angst er en følelse af uro, nervøsitet og/eller frygt, som vi alle oplever fra tid til anden. Angst kan bl.a. opstå, når du bekymrer dig over noget i fortiden eller fremtiden. Det kan medføre, at du føler fysisk ubehag fx anspændthed, og når det er mere alvorligt, kan de fysiske fornemmelser være meget intense som fx kvalme eller trykken i brystet.

Angst kan også påvirke den måde, som vi tænker på. Når vi er ængstelige, kan verden virke som et skræmmende sted, enhver situation kan føles fyldt med fare, og ens tanker kan regelmæssigt omhandle ‘worst case scenario’. Når alt dette foregår i din krop og i dine tanker, kan angst begynde at påvirke din adfærd. Det kan fx være, at du begynder at undgå at se mennesker, at gå hen til bestemte steder, eller at du begynder at tjekke dine e-mails sent på aftenen – bare så du går glip af noget. Nogle gange kan angst blive alvorlig, og det kan tage mange forskellige former såsom social angst, helbredsangst, specifikke fobier, panikanfald og generaliseret angst. Hvis du er ramt af en alvorlig grad af angst, der påvirker din hverdag negativt, er det vigtigt, at du søger hjælp.

 

Nedenfor er 5 tips til at hjælpe med at håndtere og tackle angst:
 
1) Træk vejret dybt

Når vi bliver ængstelige, aktiveres kroppens ‘kamp eller flugt’ respons. Denne respons er kroppens måde at beskytte dig på i en truende situation. Responsen omhandler en række ændringer i kroppen, herunder frigivelse af adrenalin og en stigning i hjerterytmen, der er designet til at hjælpe dig med at være stærkere (kæmpe), eller hjælpe dig med at bevæge dig hurtigere (flygte) – alt sammen meget nyttigt, hvis du fx er under angreb, men ikke særlig nyttigt, hvis du fx skal i supermarkedet. Dybe vejrtrækninger kan hjælpe med at berolige din krop, når ’kamp eller flugt’ responsen aktiveres uden nogen reel fare. Prøv at trække vejret helt ned i maven ind gennem næsen i 4 sekunder, hvorefter du udånder ud af munden i 8 sekunder. Gentag dette nogle gange eller efter behov. Gennem dybe vejrtrækninger og fokus herpå bringer du din opmærksomhed tilbage på nuet, hvorved angsten som regel begynder at aftage.

 

2) Stil spørgsmål ved og test dine tanker

Når vi er ængstelig, kan vores tænkning blive forvrænget. For eksempel kan en e-mail fra din chef få dig til at tro, at du har lavet en fejl, eller en ven der ikke besvarer en besked, kan få dig til at tro, at han/hun er sur på din. Inden du accepterer tanken, som fremmer din angst, skal du spørge dig selv, om den ængstelige tanke er et faktum eller din egen opfattelse? Hvis det er din egen opfattelse af situationen, bliver du måske ængstelig for ingen verdens nytte. Du kan fx finde beviser for og imod, at din ængstelige tanke er sand. Hvis du kan finde flere beviser imod, at din tanke er sand (fx ”min ven har været på arbejde hele dagen, så derfor er han/hun måske træt, men svarer mig senere), vil der sandsynligvis ikke være noget at bekymre sig om.

Når vi bliver ængstelige over noget, laver vi ofte en negativ forudsigelse om, hvad der fx vil ske: ”jeg kan ikke gå til festen alene, fordi ingen vil tale med mig.” Hvis du oplever at have disse negative forudsigelser, kan du også teste din forudsigelse (fx tage til festen) for at finde ud af, om din forudsigelse var korrekt eller ej.

 

3) Fokuser på noget mindre angstprovokerende

Til tider kan det være mest nyttigt blot at omdirigere dig selv til at fokusere på noget andet end din angst. Her er et par idéer til ting, som du kan gøre for at fjerne fokus fra din angst og i stedet engagere dig i behagelige aktiviteter og have fokus på nuet:

  • Tilbring tid med venner/familie.
  • Lav nogle gøremål eller organiser ting i dit hjem.
  • Udfør i en kreativ aktivitet, såsom fx at tegne, male, spille musik eller skrive.
  • Gå en tur eller lav en anden form for fysisk træning.
  • Hør musik.
  • Meditér eller dyrk yoga.
  • Læs en god bog eller se en sjov film.

 

4) Fald ikke i undgåelsesfælden

Angst er en ubehagelig følelse, og mange mennesker falder i fælden om at undgå den/de ting eller situationer, de frygter, så de ikke oplever angsten. Det kan for eksempel være at undgå at køre på en motorvej, fordi man frygter at blive ramt af en lastbil. Når du undgår situationer, har du ikke at gøre med angsten. Livet kan derfor blive mere og mere vanskeligt, fordi du arbejder hårdt for at undgå og kontrollere alle de ting/situationer, som du frygter. Til sidst kan du ende i en situation, hvor du prøver at undgå mere og flere situationer, og fordi du ikke har håndteret frygten, kan angsten føles endnu værre. Derfor er det vigtigt at se frygten i øjnene, hvilket vil medføre, at du vil være ængstelig. Men hvis du gentagne gange ser frygten i øjnene, tilpasser din krop og tanker sig til det, som du frygter, og dine angstsymptomer reduceres. Hvis du synes det er skræmmende at se frygten i øjnene, så prøv at nedbryde det i små trin. Jævnfør eksemplet på at frygte at blive ramt af en lastbil på motorvejen, kan du for eksempel køre på en motorvej hen til den første afkørsel og gøre dette gentagne gange, indtil du bemærker, at din angst mindskes. Herefter kan du øge din kørsel på motorvejen til tre afkørsler osv.

 

5) Accept

Angst er en normal følelse, selvom det er ubehageligt. Uanset hvor meget du vil slippe af med angsten, føler vi os alle engang imellem ængstelige. At acceptere angst kan være ligesom at acceptere, at vi nogle gange føler os vrede, eller nogle gange føler vi os triste, og nogle gange føler vi os glade. Ligesom de andre følelser vil angst passere igen. Men hvis din angst er langvarig og påvirker dit daglige liv, skal du ikke bare acceptere det for at føle dig bedre tilpas, men i stedet søge støtte hos venner, familie og måske professionel hjælp ved læge og psykolog.

 

Kunne du tænke dig at blive klogere på, hvordan du kan tackle angst? Så kan du få en gratis uforpligtende online forsamtale ved en psykolog. Kontakt mig på: katrine.valuebasedliving@gmail.com

Læs mere om min erfaring og kvalifikationer som psykolog her