computer ved jungle


5 måder til at få mest ud af terapi


Mange personer der begynder på deres terapeutiske rejse er ikke sikre på, hvordan den skal se ud. Den gode nyhed er, at terapi er en fleksibel, evigt udviklende og en personlig oplevelse. Nedenfor er 5 forslag til at få mest muligt ud af  terapi, der kan være nyttige til at navigere i dine første terapisessioner.


1) del dine følelser med din terapeut

Vi har alle forestillinger om mennesker, før vi møder dem. Det første møde med din terapeut kan gå på flere måder. Måske gik du derfra med en følelse af svigt, eller måske er du ikke helt sikker på, om din terapeut er det rigtige match til dig. Uanset hvordan du har det, er det vigtigt at italesætte disse følelser overfor din terapeut. Hvorfor er det vigtigt? Forskning viser, at indikatoren for et vellykket terapiforløb er styrken af forholdet mellem klient og terapeut. At opbygge et forhold tager tid, og som de fleste forhold kræver det ærlighed og hårdt arbejde. At dele dine følelser vil sandsynligvis styrke dit forhold og terapiforløbet.


2) Del dine forventninger og mål for terapiforløbet

Hvad håber du på at få ud af terapiforløbet? Hvilken rolle forventer du, at din terapeut spiller? Disse spørgsmål er vigtige at stille sig selv og dele med sin terapeut, fordi de hjælper med at bringe ubevidste ønsker, behov og forestillinger, som du måtte have, frem i lyset. Du vil muligvis have din terapeut til at læse dine tanker og bliver frustreret, når du indser, at du skal udføre arbejdet med at dele dine tanker. Måske forventer du at føle dig bedre efter hver session. Eller måske tror du ikke på, at nogen virkelig kan hjælpe dig. Alle disse tanker og følelser vil spille en rolle i løbet af din terapi. At have forventninger er en del af at være menneske. Det er afgørende at italesætte disse følelser og tanker, fordi de er til stede i dig og i relationen med din terapeut.


3) Gå kontinuerligt i terapi

Det tager tid at åbne op og arbejde med sig selv. Terapi kan fremkalde ubehagelige følelser, hvorfor det måske kan føles fristende at springe over en session, når du har en dejlig uge. Mangel på kontinuitet og pauser i  terapiforløbet kan dog gøre det vanskeligt at komme fremad og dybere ned i dit ubevidste sind. Tænk på lagene af et løg som en analogi til terapiforløbet. Hver uge udforsker du og din terapeut et lag. Nogle gange bruger du uger på at se på det samme lag. Målet er at komme til kernen – grundårsagen til dine symptomer/problemer. Jo længere pause der er mellem sessioner, desto sværere er det at komme til bunds i dine problemer.


4) Tal så frit som muligt

Dette er vigtigt, fordi dine associationer og tanker fortæller om de måder, hvorpå du fortolker situationer. At tale frit skaber plads til at afdække ubevidste tanker, følelser og adfærd, der kan være roden til et mønster, der måske skaber problemer for dig. Dette er svært, fordi det kræver ærlighed. Det indebærer, at du skal imødekomme og være åben overfor de tanker, som du minimerer, fordi de fx udløser følelser af skam, afhængighed, misundelse, vrede osv. Det handler om at ”eje” følelserne, selvom de kan virke fjollede eller pinlige. Jo mere åben og ærlig du er om dine tanker og følelser, desto dybere kan du og din terapeut udforske dine problemer eller udfordringer, hvilket kan være begyndelsen på en forandring.


5) Vær nysgerrig

I terapi udforskes dit sind og din indre verden. Processen kan være ubehagelig, fordi du lærer om dele af dig selv, som du måske ikke kan lide. Du har sandsynligvis kategoriseret disse dele af dig selv som “gode” eller “dårlige”. Nysgerrighed giver dig mulighed for at se på dig selv på en medfølende, ikke-fordømmende måde, så du ikke behøver at afskære aspekter af dig selv, som du skammer dig over. Du og din terapeut kan udforske disse dele af dig og bruge dem til at forstå tidlige livserfaringer.

 

Kunne du tænke dig at få en gratis uforpligtende online forsamtale ved en psykolog? Så kontakt mig på: katrine.valuebasedliving@gmail.com

Læs mere om min erfaring og kvalifikationer som psykolog her