cliff_sunrise_coast_sunset_ocean-99152.jpg!d


Den kognitive diamant

Fokus i kognitiv terapi er i høj grad på, hvordan tanker, følelser, kropslige fornemmelser og adfærd påvirker hinanden indbyrdes, hvilket udgør den kognitive diamant. At tanker, følelser, kropslige fornemmelser og adfærd påvirker hinanden indbyrdes kan være hensigtsmæssigt i mange situationer, men det kan ligeledes danne baggrund for mistrivsel, problemer og måske psykisk lidelse som fx angst eller depression. Nedenfor er en beskrivelse af et eksempel herpå:


En kvinde med sygdomsangst er bl.a. bange for at få en blodprop. Angsten opstår især i situationer, hvor hun ikke kan komme væk og dermed ikke har mulighed for at blive behandlet hurtigt. På en flyvetur med familien til Asien tænker hun: ”Tænk, hvis jeg får en blodprop”. Denne
tanke giver hende en følelse af angst samt kropslige symptomer som sveden, hjertebanken og trykken for brystet. Kvinden begynder at gruble over, hvorfor hun netop måske er i øget risiko for at få en blodprop, hvilket øger den ængstelige følelse og de kropslige symptomer. På familierejsen i Asien tænker kvinden gentagne gange på, at hun ikke vil risikere at få en blodprop på rejsen hjem til Danmark, hvilket giver hende en følelse af angst, der reducerer hendes glæde ved rejsen og nærvær med familien. Da hende og familien kommer hjem til Danmark igen ender det med, at kvinden ikke tager en flyrejse i mange år efterfølgende (adfærd), selvom det at rejse i høj grad er noget af det, der gør hende glad og understøtter hendes værdier. Der er mange andre ting, hun heller ikke tør, fordi de giver de samme symptomer.


Måden, hvorpå man arbejder med den kognitive diamant i kognitiv terapi sammen med sin psykolog, er ved, at man sammen analyserer ens problemsituationer i sit liv jævnfær eksemplet ovenfor. Formålet med denne analyse er, at man bliver bedre til at identificere uhensigtsmæssige tanker og adfærd i forskellige situationer. Herudfra kan man sammen med psykologen arbejde hen imod, at finde alternative tanker, der omvendt er mere hjælpsomme og realistiske. Når ens tanker og adfærd bliver mere hensigtsmæssig, vil ens fysiske og psykiske ubehagelige symptomer blive reduceret. Dette sker automatisk jævnfør den kognitive diamant, fordi tanker, følelser, kropslige fornemmelser og adfærd påvirker hinanden indbyrdes og er tæt forbundet.


Kunne du tænke dig at få en gratis uforpligtende online forsamtale ved en psykolog? Så kontakt mig på: katrine.valuebasedliving@gmail.com

Læs mere om min erfaring og kvalifikationer som psykolog her